Pagina de start  |  FAQ  |  Căutare  |  Membri  |  Grupuri  |  Profil  |  Mesaje private  |  ADS CHAT Autentificare   |  Înregistrare
Autor Mesaj
<  Zeii cu coarne
ragnar
MesajTrimis: Mar Noi 13, 2007 4:05 pm  Răspunde cu citat (quote)
Moderator
Moderator

Data înscrierii: 19/Oct/2007
Locație: Sibiu

ZEI CU COARNE

Nu a fost întâmplător faptul că Zeii cu Coarne ai religiilor păgâne ariene din Europa au fost mai târziu demonizați sub dominația religioasa a creștinismului. Întotdeauna a fost caracteristic ideologiilor rivale să demonizeze și să distrugă opoziția iar Creștinismul n-a reprezentat, cu siguranță, o excepție.
În vechile religii și mistere esoterice, coarnele de pe capul uman au simbolizat întotdeauna divinitatea și înalta înțelepciune. Imaginea umană încornorată era, de asemenea, reprezentativă pentru virilitate și fertilitate. Era cel mai comun și mai natural lucru să găsești astfel de caracteristici la multe dintre zeitățile timpurii. Doar după apariția și impunerea creștinismului prin campanii de asasinate și torturi, reliiile păgâne bazate pe natură s-au retras de pe scena mondială a istoriei . În consecință, măreața înțelepciune esoterică și zeii încornorați ai epocilor străvechi au fost feriți de vulgarizare. Cunoaștere ascunsă a fost mai târziu definită ca „ocultă”; ceea ce înseamnă, pur și simplu „ascunsă”. Ocultismul este, așadar, studiul celor ascunse, dizolvând implicațiile diabolice ale termenului.
Prin cercetări antropologice se poate trasa linia prototipurilor zeilor încornorați până în paleolitic. Cele mai timpurii reprezentări ale unei astfel de figuri au fost găsite pictate pe pereții interiori ai peșterii Trois Freres din Ariege, Franța, și datează de la sfârșitul paleoliticului. În mijlocul unui grup de animale, imaginea unui om purtând o blană de cerb și având pe cap coarne de cerb. Este evident din poziția relativă a tuturor personajelor că omul este dominant și că săvâșește o ceremonie. Chiar dacă omul-cerb este cel mai important dintre personajele încornorate ale acestei perioade timpurii, există multe desene mai mici ale unor oameni mascați și încornorați pe obiecte de os și piatră. Arta paleolitică a dispărut brusc și complet înainte de era neolitică; a fost pur și simplu ștearsă din Europa. Arienii neolitici au lăsat puține astfel de dovezi artistice; cele care au supraviețuit înfățișează predominant personaje feminine.
În Epoca Bronului, figurile încornorate au cunoscut o nouă înflorire printre triburile indo-europene (ariene) din Egipt, Mesopotamia și India. Zei încornorați erau chiar banali în mesopotamia, ca și în babilon și Asiria. Capul de cupru găsit în mormântul de aur al lui Ur se crede că este mai timpurie decât prima dinastie Egipteană, demonstrând un stadiu avansat al prelucrării metalului. Atunci când Alexandru cel Mare s-a ridicat deasupra tuturor regilor pământului și s-a auto-intitulat „zeu”, a purtat un coif cu coarne ca simbol al divinității sale.Politeismul se pare că a apărut în culturile ariene, în est și în vest, o dată cu amestecarea triburilor, fiecare cu proprii zei. Zeitățile încornorate prevalau în Grecia și Roma.
Cel mai mare zeu încornorat al galilor păgâni a fost cunoscut drept Cernunnos. Imagini ale acestui arhetip datează de acum 20.ooo de ani. În dialectul englez era „Herne” (Wotan). În Europa de Nord se folosea străvechiul echivalent “Neck” sau „Nick”, însemnând „spirit”. A avut o priză atât de mare la popor încât biserica creștină s-a văzut nevoită să-l accepte. Așa că a fost canonizat ca Sf. Nicolae, care în Cornwall încă iși păstrează coarnele. Puțini știu azi că Santa Claus are rădăcini tradiționale și simbolice în Wotan.
De-a lungul vremii numele zeităților s-au schimbat dar esența a rămas aceeași. Pe lângă Cernunnos, străvechiul zeu celtic „Belenus” (Bel) era cel mai venerat în întreaga Galie și este încă celebrat în tradiționalul festival Beltane. Scriitori clasici îl asociază cu Apollo.
Greciii timpurii au moștenit de la Mesopotamia un zeu personificare a naturii, „Ouranos”, ceea ce înseamnă „cer”. Ouranos a fost mai târziu uzurpat ca zeu ceresc de către fiul său Cronos, înlocuit mai târziu de „Zeus”. Zeul celtic Lugus a fost caracterizat ca fiind „cel strălucitor”. Caesar l-a identificat cu zeul roman Mercur, cel care a fost deseori comparat cu Wotan. Străvechea zeitate a triburilor teutonice era Tatăl-Ceresc Tyr (Tiw, Tew, Teu) înlocuit mai târziu cu Wotan. Dintre toți zeii arieni care au apărut și au dispărut, Wotan rămâne constant. Deși subtil uneori, Wotan este întotdeauna gata să renască din conștiința colectivă a poporului arian. El este un zeu cu multe fațete, care fără îndoială îl ajută să reziste de-a lungul vremurilor schimbătoare Ca și zeul încornorat, Herne Vânătorul, purtarea coarnelor de cerb simbolizează forța Ur, puterea primordială a pădurii, așa cum o caracterizează runa Uruz. Wotan ca și Herne împărtășesc și alte caracteristici similare cu cele ale lui Cernunnos., ca Domn al Pădurii și Animalelor. Wotan este, de asemenea, spiritul din spatele „Omului Verde” larg răspândit în reprezentările artistice și arhitectonice ale culturii europene.
Herne a fost cunoscut ca fiind ghidul mistic al lui Robin Hood. Vedem, de asemenea, aici, legătura cu Wotan, personificat ca Merlin, care a fost ghidul mistic al Regelui Arthur.
Doar prin înțelegerea istoriei lumi arianul poate să se vadă pe sine însuși și prin înțelegerea misterelor poate să se cunoască pe el însuși. Wotanismul este incarnarea indestructibilului suflet colectiv al rasei ariene. De când a fost scrijelit primul zeu încornorat pe pereții unei caverne în epoca preistorică, esența sângelui strămoșilor noștri a continuat prin lanțul generațiilor ce ne leagă într-o măreață conexiune de destin, ritm și timp.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
eudemonistul
MesajTrimis: Mar Noi 13, 2007 5:10 pm  Răspunde cu citat (quote)
Administrator
Administrator

Data înscrierii: 26/Sep/2007
Locație: Bucuresti

Am o corectura de facut: Belenos ( nu Belenus, un latinizat) este...zeita si a fost venerata in special ca Norica. Deci nu putea fi asociat cu mandrul Apollo.Muntele Saint Michel s-a numit initial Tombelaine.Celtii venerau cerbul asa ca nu ma mira prezenta zeilor cu coarne.In general animale ca taurul, berbecul, tapul au fost considerati zei si nu din pricina coarnelor ci a...potentei.Cultura falica a dominat gandirea umana.Si ca tot am amintit de asta , as vrea sa nu mai aud tampenia cu sarpele biblic ca intrupare a diavolului.Sarpele, in toate culturile Orientului Mijlociu reprezinta falusul si nimic mai mult.Revenind, celtii credeau, ca si indo-europenii din Asia in unitatea Creatiei deci nu vedeau nimic anormal ca sufletul unui om sa preia trupul unui animal.Cernunnos apare la celti si este zeul animalelor ( daca vrei si al lumii de dincolo - asta datorita faptului ca cerbul isi pierde iarna coarnele...) La gali, din cate spune Cezar, cel mai tare era Mercur.Practici oamenii!
Sytri
MesajTrimis: Mie Noi 14, 2007 10:21 am  Răspunde cu citat (quote)
Membru VI
Membru VI

Data înscrierii: 27/Sep/2007

În mitologia celtică, Belenus este o zeitate masculină adorată în Galia, Britania, și în zonele celtice ale Italiei și Austriei. Mai este cunoscut și sub numele Belinus, Belenos, Belinos, Belinu, Bellinus, Belus sau Bel. Numele lui înseamnă "strălucitorul", el fiind un zeu al focului și al vindecării. În unele legende el apare ca un zeu al războiului. Romanii l-au identificat cu zeul Apollo. În onoarea lui Belenus, celții organizau o sărbătoare ritualică importantă numită "Beltrine".
eudemonistul
MesajTrimis: Mie Noi 14, 2007 4:33 pm  Răspunde cu citat (quote)
Administrator
Administrator

Scuze! Daca eu am gresit, trageti-i la raspundere pe prof. Herve Le Floch ( Celtii) si prof. Laurence Castello ( Civilizatia Megalitilor ).
PS. Din cate stiu, ei n-au luat bibliografie dupa net ( ex. Wikipedia).
ragnar
MesajTrimis: Mie Noi 14, 2007 5:31 pm  Răspunde cu citat (quote)
Moderator
Moderator

Data înscrierii: 19/Oct/2007
Locație: Sibiu

Ok, chiar te rog sa gasesti pe net textul pe care l-am postat eu. Si nu vb doar de Wikipedia....
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
eudemonistul
MesajTrimis: Mie Noi 14, 2007 5:53 pm  Răspunde cu citat (quote)
Administrator
Administrator

Lipsit de preocupari ma crezi, ragnar! rade Referirea am facut-o la postarea lui sytri.Pe tine chiar nu te inteleg. Mi-am cerut scuze pentru interventie si i-am parat pe vinovati. Sa se invete minte!Ai dracu'! Uite cine preda la Sorbonna si la Padova!
voidhanger
MesajTrimis: Joi Noi 15, 2007 10:11 pm  Răspunde cu citat (quote)
Membru Nou
Membru Nou

Data înscrierii: 07/Noi/2007

sytri...copy/paste, chiar asa? Sincer si eu stiam ca Belenos este zeul focului sau zeul-soare la gali, iar Belisama e consoarta sa. O sa caut lucrarile despre care vorbeste eudemonistul...chiar sunt curios Oops
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Sytri
MesajTrimis: Vin Noi 16, 2007 8:00 am  Răspunde cu citat (quote)
Membru VI
Membru VI

Data înscrierii: 27/Sep/2007

nu eram in totala cunostiinta de cauza. de asta am ales wikipedia.
eudemonistul
MesajTrimis: Vin Noi 16, 2007 8:25 am  Răspunde cu citat (quote)
Administrator
Administrator

Tu sti ca Secretariatul de stat pentru invatamant si cultura al SUA recomanda parintilor sa infranga elanul copiilor de a-si face cultura pe net?Eu as paria ca 90% din informatiile ca act de cultura care circula pe net sunt corecte in sine.Doar in sine, nu la modul in care sunt folosite ( pentru ca sunt folosite). Cand ma gandesc la cele 10%...ma doare capul.Uneori e bine sa gandesti axiomatic: orice informatie trebuie verificata din cel putin 2 surse. Cat priveste szeul respectiv, nu afirm ca sursele mele sunt mai demne de incredere decat ale tale.Pana la urma ce trebuie sa facem? Sa-l credem pe Iulius Caesar? A sris el De Bello Galico? la cat ma intereseaza pe mine paganismul...nu merita. Nu ma tenteaza zeii ingropati deja de alti zei. Adica urmasii celtilor, galilor, triburilor germanice habar nu mai au de niste infranti si ma apuc eu sa le resuscitez moastele? rade
Dell
MesajTrimis: Mar Feb 23, 2010 9:01 am  Răspunde cu citat (quote)
Administrator
Administrator

Ma si miram cine putea scrie astfel de articole! Smile
Bun,dar trebuie documentat din surse paralele.
Avea dreptate Dan. Oare ne mai piveste de undeva?
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 2 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 1
Pagina de start a forumului AdeptiiSatanei.com - Forum -> Paganism

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum