| Autor |
Mesaj |
| < Ce este neuroteologia |
|
Trimis:
Sâm Dec 22, 2007 6:26 pm
|
|
|
Membru Nou

Data înscrierii: 21/Dec/2007
|
|
-"Experienta" - am pre;uat termenul folosit in postarea citata.
-Exact ce nu ai inteles? cativa oameni de stiinta, spune primul post, sustin ca poate fi demonstrat stiintific ca exatzul religios nu este o experienta umana subiectiva. Ce implica afirmatia? Ca aceasta "experienta" e general valabila pentru intreg regnul uman. Presupun ca as fi ateu. Nu numai ca nu "resimt" astfel de comuniuni cu divinul, dar le si resping, la nivel ideologic.
Presupun ca sunt un darwinist convins. Nimic din mine nu tine de cine stie ce instanta superioara. Sunt o gramada de celule cu o uluitoare capacitate evolutiva.
Presupun ca sunt filosof de formatie. Imi poti tu demonstra ca ceva este complet obiectiv? Mai ales acest lucru despre care discutam noi acum...
Si da, le-am bagat pe toate intr-o singura idee. Gandirea mea functioneaza pe baza de trimiteri mai mult sau mai putin indepartate si analogii diverse. Cum functioneaza toate, cred.
-Nu am spus-o eu. Aceasta este explicatia mozaismului- implicit al crestinismului, al islamismului- si chiar al religiei maya- pentru crearea omului.
Pot sa-ti ofer si explicatii diverse pentru motivul diverselor divinitati "absolute" de a face smecherii,cum zici tu, pentru a-si dovedi existenta.
Una este exact ca nu si-au dorit niciodata sa dovedeasca ceva. Ci sa determine cunoasterea.
Dar aici povestea e lunga si m-as lansa intr-un post din acela care iti displace tie.
-Din cate stiu eu, satanismul e unica "religie" in care te plasezi sus. Iar eu m-as limita numai la cel modern, pentru ca in cel traditional exista inca ritual. Invocatie. Lala. Cata vreme crezi in existenta unor entitati superioare tie, carora le ceri asistenta in diverse, nu vei fi niciodata sus. Ajungi acolo doar daca le furi cunoasterea, in loc sa te rogi vesnic pentru o bucatica din ea.
In rest, ca om care a fost obligat la un moment dat sa aiba de-a face cu diverse religii, stiu ca esti mereu pus "jos". Si nu ti se da alegerea sa fii egalul lui dumnezeu. Altfel, Adam nu ar fi fost aruncat din paradis, ingerul domnului din coran nu ar fi fost trimis in tenebre, etc. Blasfemia de la inceputurile timpurilor a fost mereu incercarea de a vedea lumea de sus, asa cum o face, chipurile, dumnezeu. Si incercarea asta nu pare sa-i fi placut in mod deosebit niciodata. |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Sâm Dec 22, 2007 6:48 pm
|
|
|
Membru Special

Data înscrierii: 09/Noi/2007
|
|
Bla bla... De ce ceri sa fi urmat in 10,000 de idei? Spune una doua trei, da bune si care sa te reprezinte... _________________ "Cu penele altuia te poti impodobi, insa nu poti zbura" |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Sâm Dec 22, 2007 7:36 pm
|
|
|
Membru Nou

|
|
Stiu si eu... probabil pentru ca tine de inteligenta, capacitatea de a te plimba cu usurinta prin 10 000 de idei odata.
Nu aveam motive sa enunt consideratii pur personale in privinta mitului crearii omului. Nu in contextul dat.
Oricum, eu ridicasem alte intrebari- care stateau, frumos, pe un suport filosofic foarte cunoscut. Nu era nimic complicat, nimic de neinteles.
Deci nu prea inteleg de ce te legi de lucruri inutile. Asta tine de "cariera" de avocat care merge pe castigarea proceselor pe motiv de viciu de procedura. |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Dum Dec 23, 2007 12:26 pm
|
|
|
Membru Special

|
|
Stii ce zic? Fa o mapa si imi dai tema de vacanta ca pe bune...
Aaa... si nu tine de inteligenta sa te plimbi prin 10,000 de idei odata... toti drogatii fac treaba asta... _________________ "Cu penele altuia te poti impodobi, insa nu poti zbura" |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Dum Dec 23, 2007 12:59 pm
|
|
|
Administrator

Data înscrierii: 26/Sep/2007
Locație: Bucuresti
|
|
Un murmur se intreapta spre mine spunandu-mi ca la Targul de Iarna si-au inchiriat unii tarabe pe care-si etaleaza inteligenta. Numai ca - targ fiind - acolo se verifica valoarea. Nu te cumpara nimeni? Stiinta ta de astazi devine gunoiul de maine.
Daca pe Memnon n-o pot lauda ( chiar daca ai face bine sa observi ca merita) pt. ca e copilul meu rasfatat, iti pot spune ca ai gresit major daca l-ai subestimat pe Dell care - de foarte multe ori - stie ce spune.
Cat despre subiectul topicului..."Primus in orbe deos facit timor" (" prima care a adus zeii pe lume a fost frica"- daca am gresit cu ceva in citat..scuze!) - Petroniu. Ei bine, spuneam pe undeva ca oamenii de stiinta actuali au descoperit prin lobul occipital drept ( parca) centrul fricii. Odata extirpat, omul devine un pericol public. Frica...instinctul de conservare...dispar. Ei bine, religiozitatea ramane.Cu alte cuvinte Petroniu ori a gresit ori a mintit...de frica.
Puteti continua...  _________________ Spune mereu adevarul dar traieste in asa fel incat nimeni sa nu te creada. |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Dum Dec 23, 2007 9:59 pm
|
|
|
Membru Nou

|
|
Nu-l subestimez pe Dell. Dimpotriva.
In privinta celuilalt topic, am avut eu scapari. Am ramas ieri privind ca boul, in gol, catre cartile din biblioteca, si amintindu-mi ca, acum ceva timp, le-am citit. Si ca uitasem nu numai ca le citisem, ci si ca le aveam in casa. Se mai intampla. A trebuit sa-mi umplu creierul cu alte tampenii, in ultima vreme.
Asa ca sper sa-mi ierte Dell gafele si sa continuam discutia.
Referitor la topicul asta, mie imi starneste cateva intrebari.
Stiu ce se intampla daca se extirpa centrul fricii- sau cel al somnului si visului.
Spune-mi, te rog, de unde ai informatia. Link, ce-o fi, in cazul asta. Ma refer la cea privind centrul extazului religios. Am nevoie sa citesc si eu, pentru ca deocamdata sunt in intuneric.
N-am inchiriat nici o taraba, desi unele targuri sunt foarte atractive. Daca doream sa imi arat marfa si valoarea ei, in loc sa folosesc un username oarecare, imi dadeam numele real si apoi faimosul "search google" facea restul. Am facut-o? Nu.
Sunt aici din placere si pentru ca mi-a fost recomandat acest loc, ca sa nu zic ca am fost invitat. Am venit, mi-a placut ce-am vazut, in special posturile tale si ale lui Dell (asa ca imi era cam greu sa-l consider un oarecare), dupa cum mi-a placut si varsta unora dintre voi. Apar, nu ma cunoasteti, dialogam. M-a mirat atacul, in sensul ca mi s-a reprosat un lucru care nu mi-a mai fost adus in atentie de cand aveam cinci ani. Eu nu am facut decat sa dau raspunsul simplu si banal. Daca te duci maine si intrebi un psiholog- sau un neurolog-vei primi acelasi raspuns. E raspunsul concis pe care l-a primit si invatatoarea mea, atunci cand a dorit sa ma expedieze intr-o clasa ajutatoare. E drept ca m-au scos din clasa ei, dar nu ca sa ma trimita unde spera ea sa ajung, ci intr-o scoala mult mai placuta, plina de copii la fel de "idioti" ca si mine.
Mi-as cere scuze, dar nu mi-e prea clar pentru ce.
Pot doar sa-mi cer scuze pentru ca am ales raspunsul cel mai scurt si la obiect, dar am facut-o doar ca sa nu mai "scriu mult si sa nu spun nimic".
Nu stiu cum functioneaza creierele drogatilor, o recunosc. Daca cumva si analogiile lor creative produc rezultate la fel de interesante si benefice restului lumii, atunci zic ca ar trebui sa ne fumam mintile cu totii. Eu n-am nimic impotriva, am citit undeva ca iarba reduce migrenele, asa ca ar fi fain.
Mi-ar face mare placere sa se ascunda sulitele si sa se puna la pastrare uleiul incins, pentru ca nu am venit sa asediez cetatea, ci doar sa schimb idei cu oameni care au ceva in cap. Si nu la modul violent, ca mi-as varsa ceaiul fierbinte pe pantaloni, si nu-mi prea place asta. Am si inceput "en beaute", desi nu intentionam, calcand de-a dreptul in balti, asa ca ar trebui sa va fie clar ca nu-mi sustin tampeniile pana in panzele albe, stiu foarte bine cand gresesc si o mai si recunosc.
De vor mai fi atacuri, aleg sa le ignor. Sper ca asta sa nu aduca alte acuze referitoare la "superioritatea mea manifesta".
Deci, cum ziceam, Eudemoniste, informatia...? |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Dum Dec 23, 2007 10:15 pm
|
|
|
Membru Special

|
|
Poti doar sa-ti ceri scuze ca ai scris scurt si la obiect? Asta a fost o gluma, sau vrei sa faci o gluma din post-urile tale?
Nu sunt atacuri, stai linistit inca nu ai ajuns asa important, statuia care iti imaginezi ca te reprezinta o ridici singur, noi doar incercam sa iti explicam ce si cum ar trebui corectat, sau ca sa nu sune a atac, cum ar trebui abordate totusi subiectele. Ti-am mai zis ca nu scrii pt. tine ci pt. restul membrilor, daca vrei sa dai dovada de buna intelegere imi dai dreptate si incerci sa n-o mai faci... daca totusi nu incerci inseamna ca folosesti sunetul tastelor ca pe un beneficiu in sine... terapeutic poate??!
Pun pariu ca majoritatea nici nu ti-au citit post-urile din cauza ca-s prea lungi. Cel putin la nivel de imagine iti pierzi credibilitatea, si e o pierdere mare totusi cand te gandesti ca mai si constituie un punct de plecare in a ne cunoaste intre noi... sau a ne auzi unii pe altii daca nu vrei sa apelezi la vreo faima sau cunoastere...
Daca citesti primele post-uri ale fiecarora (uite-te la ale mele de ex.) o sa observi "atacuri"... insa - dupa cum mi-a mai zis cineva - trebuie sa gasesti diferenta dintre a fi profund si a fi chitibusar. _________________ "Cu penele altuia te poti impodobi, insa nu poti zbura" |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Dum Dec 23, 2007 10:29 pm
|
|
|
Administrator

|
|
Mda...Lucrurile s-au lamurit deci nu regret implicarea.E minunat forumul asta...Are o putere de regenerare uluitoare...Iti inchipui ca Dell - cand a intrat p-aici - voia sa fezandeze tot ceea ce se cheama user? Pe urma a descoperit emoticonul asta: userii au devenit oameni carora le picura intelegere ( uneori turna cu galeata!). E usor sa procedezi ca Eliade dar mult mai greu sa fii priceput de adolescenti.
Vrei sursa informatiei? Nimic mai greu...Sti cum vin notele de la o agentie de stiri?Citesc sute in fiecare zi.Ce-ti pot spune e ca exista un colectiv care le verifica pe cele prelucrate, chiar si in cazul in care legea ne protejeaza.Deontologie, deh!Ce-mi amintesc e ca - in urma unui accident rutier - unei femei i-a fost extirpata o portiune din creier si...s-a pierdut frica ( la prima observatie instinctul de conservare). Asa au inceput cercetarile.
Nu ai de ce sa-ti ceri scuze si nu trebuie sa consideri forumul un camp de bataie.Poate doar o ciudata agora in care invatam unul de la celalalt. _________________ Spune mereu adevarul dar traieste in asa fel incat nimeni sa nu te creada. |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Lun Dec 24, 2007 11:33 am
|
|
|
Administrator

|
|
A fezandat si Dell destul la vremea lui!
Cu siguranta nu trebuie sa-ti ceri scuze,nu aici,nu fata de noi!
Deh,tineretea,bat-o vina!
Calmati-va spiritele si sa revenim la discutie.Nu suntem aici sa demonstram cine este mai "citit".Se intelege de la sine.
Mi-a placut analogia cu cetatea asediata
Suna clopotul,Dane,vin barbarii!  _________________ "Nemuritori muritori, muritori nemuritori; isi traiesc unii altora moartea si isi mor viata!" |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Lun Dec 24, 2007 12:16 pm
|
|
|
Administrator

|
|
Ce naiba Dell? N-ai retinut ca nu mi-e frica decat de saracie? Si-apoi...se civilizeaza...D-aia suntem p-aici,nu?  _________________ Spune mereu adevarul dar traieste in asa fel incat nimeni sa nu te creada. |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Joi Iul 10, 2008 1:17 am
|
|
|
Membru Special

|
|
Pe unde o umbla Murmur? A fost interesanta prezenta sa. Marius, stii cumva, a mai accesat forumul in ultima vreme? _________________ "Cu penele altuia te poti impodobi, insa nu poti zbura" |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Mie Mar 18, 2009 4:07 pm
|
|
|
Administrator

Data înscrierii: 23/Sep/2007
Locație: Sibiu
|
|
|
|
|
 |
|
Trimis:
Lun Aug 09, 2010 12:30 pm
|
|
|
Membru Nou

Data înscrierii: 09/Aug/2010
|
|
| Mallzebuth a scris: |
| In zilele noastre, in era stiintelor exacte, a telecomunicatiilor si a calatoriilor spatiale, in era rationalitatii, de ce Dumnezeu nu a disparut? |
In primul rand, Dumnezeu nici macar nu a aparut, ca sa poata apoi sa dispara
Dar, lasand gluma la o parte, nu a disparut pentru ca religia in general este o unealta foarte eficace de subjugare a mintii maselor. _________________ Nemurirea e posibila ! |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Lun Aug 09, 2010 5:36 pm
|
|
|
Membru Special

Data înscrierii: 30/Sep/2007
|
|
Exista sute de vietati care au disparut fara sa fie vazute de vreun om in ultima 100 de ani, dar nimeni nu se indoieste de prezenta lor daca cineva scrie o carte.
De ce v-ati indoi de Dumnezeu? _________________ Omul cat traieste invata, iar cand moare, moare de prost ce e... |
|
|
|
 |
|
Trimis:
Mar Aug 10, 2010 12:44 am
|
|
|
Moderator

Data înscrierii: 16/Aug/2008
Locație: Bacau
|
|
Dumnezeu nu a disparut. Este pastrat ca si biblia, in biblioteca, sub un strat gros de praf, pentru ca atunci cand nu mai exista nici o solutie concreta, de cele mai multe ori medicala, sa apelam la ceea ce ne ferim cel mai mult, solutia spiritual-religioasa. Deseori nu functioneaza, dar spiritul paraseste aceasta lume, impacat cu el insusi. Probabil eu voi pleca impacat cu mine insumi fara a apela la astfel de metode. Incerc sa ma impac pe parcursul vietii. _________________ I have no faith, I believe in nothing, I only come to knowledge and find the truth in Gnosis...
|
|
|
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|